Archief Robert Lombaerts in de kijker bij Archiefbank Vlaanderen

Het archief van de veelzijdige kunstenaar Robert Lombaerts dat bij Ten Boome wordt bewaard en door ons werd geïnventariseerd, wordt in de kijker gezet bij Archiefbank Vlaanderen. Als waardering kan dit tellen!

Bekijk hier het artikel bij Archiefbank Vlaanderen
De inventaris van het archief kan je hier vinden

 

 

 
Zoekformulier Guldenboek der Vuurkaart opnieuw beschikbaar

Het zoekformulier van het ‘Guldenboek der Vuurkaart’ was al geruime tijd offline.  Deze service kunnen we jullie enkel via het bedrijf ‘Caspio’ bieden. De goede werking van dit zoekformulier is dan ook afhankelijk van deze gratis online dienst.  Het zou jammer zijn dat dit titanenwerk waar verschillende vrijwilligers aan meewerkten verloren zou gaan. Vanaf nu zou alles opnieuw moeten werken!

Meer info over het ‘Guldenboek der Vuurkaart’ kan je hier vinden.
Ten Boome vanaf nu vzw

Onze vereniging heeft haar feitelijke status omgeruild voor een vzw. De Geschiedkundige Studiegroep Ten Boome vzw werd in 1989 boven het doopvont gehouden als feitelijke vereniging. Er was toen ook geen enkele reden om een vzw te stichten. Archief was er nagenoeg niet en een eigen lokaal was nog verre toekomstmuziek. Sinds we verhuisden naar de Schorre en het archief ook werd uitgebreid gingen er al stemmen op om Ten Boome rechtspersoonlijkheid te geven onder de vorm van een vzw. Nu we sinds vorig jaar gesetteld zijn in de oude dekenij en het archief dusdanig groot is dat je er dagen kan in doorbrengen, hebben we de knoop doorgehakt en gaan we voortaan door het leven als ‘Geschiedkundige Studiegroep Ten Boome vzw’. Aan onze dienstverlening verandert er niets maar we staan nu wel als vereniging sterker in onze schoenen. Ook het archief dat we momenteel bezitten en hopelijk nog verder kunnen uitbreiden is en blijft eigendom van de vzw wat het behoud van ons cultureel erfgoed alleen maar ten goede kan komen. Opnieuw een mijlpaal in onze geschiedenis!
Ten Boome wenst jou fijne feestdagen!

Op zaterdag 24 & 31 december zijn we gesloten.

Vanaf zaterdag 7 januari 2017 is iedereen opnieuw welkom (10.00 tot 13.00 uur)

Fijne feestdagen!

 
Jules Van Volxem leerde in 1906 De Bomenaars het begrip cinema kennen

Een bioscoopje meepikken is vandaag een begrip. Iets minder bekend is dat er in Boom in 1906 al een cinema was en onze gemeente meteen een van de eerste was waar je bewegende beelden kon gaan bewonderen. Desideer Van Volxem en zijn zonen Jan en Jules uit Denderleeuw richtten in 1906 in de Groene Hofstraat (waar nu het Zonnecenter is) een luxueuze cinemazaal in die plaats bood aan 400 mensen. Dat dit niet meteen van  een leien  dakje liep getuigt Jules Van Volxem in een uniek interview dat hij op 28 december 1978 gaf. De weg naar de cinema werd prompt omgedoopt tot ‘het gangpad des duivels’. Toch wist Jules er op slinkse wijze er voor te zorgen dat de mening van de clerus onder zachte dwang wat meer ‘cinema gezind’ werd. 1. Een unieke getuigenis van een man die priester Daens op de grond zag liggen als een ‘zwijn’. Ten Boome heeft dit uniek interview gedigitaliseerd om er voor te zorgen dat het nooit verloren kan gaan. Een pareltje dat dankzij het gemeentearchief vandaag deel uitmaakt van het archief van Ten Boome.  We bieden dan ook graag een klein fragment van dit interview aan.

volxem-sepia

Jules Van Volxem (rechts) met zijn broer Jan.

 

zonnecenter

Het Zonnecenter was meer dan honderd jaar geleden de ‘Grand Cinema Royal’

 

 
Orgel Sint-Bernard familie Claes

 

Ten Boome ontving van Andy Janssens een langspeelplaat met liedjes van het Sint-Bernard orgel van de familie Claes uit Boom, waarvoor dank! Om zeker te zijn dat er niets verloren gaat van deze uniek langspeelplaat werd ze door Ten Boome gedigitaliseerd. Voor de liefhebbers alvast een mix van enkele nummertjes. Dat de ‘orgel genen’ nog steeds in de familie zitten bewees onlangs Johnny Claes die Belgisch Kampioen orgeldraaien werd.

2016-09-10-09-42-21
Ten Boome stelt tentoon aan de Blauwstraat 62

Liefhebbers van oude foto’s moeten zeker eens langs gaan aan het pand in de Blauwstraat 62 waar we sinds de Bevrijdingsfeesten tentoonstellen.  Wie de huidige collectie nog wil zien moet wel snel zijn. Vanaf 10 oktober (jaarmarkt) kan je een nieuwe collectie komen bewonderen met foto’s van de jaarmarkt in Boom, jaren 70 tot 90. Secretaris André Smet is onze ‘etaleur’ van dienst.  Het pand Blauwstraat 62 bevindt zich een beetje verder dan Café Hollywood (richting Varkensmarkt).ten-boome-blauwstraat3
Oorlogsliefde, een terugblik

Zaterdag 3 september bracht het ‘Uitgelezen Gezelschap’ het stuk ‘Oorlogsliefde’ dat gebaseerd is op een waargebeurd verhaal.
De vertelkunst van Roland Bergeys en Leentje De Coninck , aangevuld met de prachtige zang en accordeon muziek van Kris De Munck deden je het pakkend verhaal van Emiel, Jozef en Katja, haast zelf beleven. Een oud verhaal over vluchtelingen en liefde, dat helaas ook zeer actueel is…. Fotograaf Jo de Groote bezorgde ons een reeks prachtige foto’s die we jullie niet willen onthouden.

Fotograaf Jo de Groote
Roland Bergeys

Fotograaf Jo de Groote
Leentje De Coninck

Fotograaf Jo de Groote
Kris De Munck

Fotograaf Jo de Groote
Leentje De Coninck

Fotograaf Jo de Groote
Roland Bergeys & Leentje De Coninck 

 

Fotograaf Jo de Groote
Kris De Munck

Fotograaf Jo de Groote
Roland Bergeys
Booms dialect

Het Booms dialect is, net als alle andere dialecten, niet veel meer te horen onder de jonge bevolking.  Reden temeer om er voor te zorgen dat het bewaard blijft! Wie denkt genoeg kennis te hebben kan hier alvast aan meewerken via de website ‘mijnwoordenboek’
Zij die geen kennis bezitten van ons mooie dialect kunnen er alvast wat van opsteken!  Enfin: aaren of joeng!

 

 

 
Voorstelling ‘Oorlogsliefde’ zaterdag 3 september tuin dekenij

Op zaterdag 3 september stelt Ten Boome in samenwerking met de gemeente Boom de vertelling ‘Oorlogsliefde’ voor.  Het stuk wordt gebracht door het ‘Uitgelezen Gezelschap’ dat bestaat uit Roland Bergeys en Leentje De Coninck die begeleid worden door Kris De Munck op accordeon.

Het is een pakkend verhaal dat zich afspeelt tijdens WOII waarin een Vlaamse jongen en een Oekraïens meisje genoodzaakt zijn Berlijn te ontvluchten.  Emiel en zijn broer Jozef zijn genoodzaakt om in nazi-Duitsland te gaan werken. Daar leert Emiel Katja kennen, een gedeporteerd meisje uit Oekraïne. Wanneer de Sovjets Berlijn binnentrekken, besluiten de broers met Katja en haar vriendin naar het Westen te vluchten. Het boek Oorlogsliefde van Roland Bergeys bij uitgeverij Lannoo staat hier centraal. Oorlogsliefde is een epos dat in deze tijd van vluchtelingen zeer actueel kan genoemd worden.

Roland en Leentje kennen we nog van de aperitiefconcerten van Ten Boome waar ze ons heerlijke momenten bezorgden met hun groepen  ‘Borsalino’ en ‘Berline’. In die laatste speelde zong en musiceerde ook Kris De Munck overigens.

Met hun nieuwste project ‘Uitgelezen Gezelschap’ gooien ze het over een andere boeg en staat het verhaal centraal.  Dat ‘Oorlogsliefde’ overal succes oogst is niet meteen een verrassing te noemen. Wie Roland en Leentje al aan het werk heeft gezien weet wat ze in hun mars hebben. Ook nu  zal het publiek meer dan geboeid luisteren en meegesleept worden in dit ontroerend verhaal.

Interesse gewekt? Noteer dan zeker zaterdag 3 september met stip in jouw agenda  en kijk alvast even op de website van het ‘Uitgelezen Gezelschap’ waar je niet alleen enkele filmtrailers kan bekijken van ‘Oorlogsliefde’ maar ook meer te weten komt over hun andere voorstellingen.

‘Oorlogsliefde’ kadert in de herdenking van de bevrijding van Boom die op 4 september 1944 plaats had. Het volledige programma zal binnenkort bekend gemaakt worden.


Praktisch

Waar?
Kleine tuin dekenij, toegang via  de dekenij in de Hoogstraat 28

Aanvang: 11.00 uur
Einde rond 12.00 uur
Inkom gratis.

Drankjes aan democratische prijzen

Gelegenheid tot bezoek aan Ten Boome tot ca. 16.00 uur.